החקירה המשטרתית האם חקר האמת הוא שעומד ביסודה?
בתי המשפט השונים הכירו בשורה ארוכה של הכרעות דין, כי תפקיד החקירה המשטרתית הוא הגעה לחקר האמת ולא חתירה להרשעה. למזער במקרים רבים משטרת ישראל, על גורמיה השונים, תחת חתירה לגילוי האמת נוקטת באמצעי חקירה המכונים “תרגילי חקירה” ליגטיימים על מנת להביא ולספק ראיות מרשיעות במקום בו אין כאלה.
במשך עשרים שנה במקצוע ולאחר מאות תיקי חקירה שעיינתי בהם ועשרות רבות של תיקים מורכבים שניהלתי בבתי משפט בכל רחבי המדינה ובכל הערכאות, ניתן לומר שראיתי כמעט הכל ואין תרגיל חקירה משטרתי שלא ראיתי.
ישנה חשיבות רבה לכל שאדם שנחשד בפליליים יהיה מלווה בעו”ד בעל נסיון רב בתחום הפלילי.
אין ולא יכול להיות תחליף לנסיון. רק עו”ד בעל נסיון רב ,למוד קרב יכול לדעת עד היכן משטרת ישראל מוכנה ללכת כדי להוציאה הודאה מחשוד.
להלן רשימת חלקית של תרגילי חקירה בולטים בהם נתקלתי בשנות עבודתי הרבות:
1. שחרור מדומה
לקוח שנחשד בעבירות אלימות חמורות. מעצרו הוארך מפעם לפעם לצרכי חקירה.
פתאום ללא כל התרעה הוא ובני משפחתו מחייגים אלי, זהו הכל נגמר שוחררתי. למזלו הרב ישר הבנתי את התרגיל והורתי לו להמנע מלעשות פעולה כלשהי הקשורה לחקירה כנגדו ואמרתי לו חד משמעית שלטעמי מדובר בתרגיל חקירה. מה שהסתבר בדיעבד זה שהמשטרה קיבלה החלטה לשחררו כתרגיל חקירה למרות העבירות החמורות ביותר בהן נחשד. השחרור היה מדומה לחלוטין ובמשך כל השעות שבהן היה לכאורה משוחרר הוא היה תחת מעקב רציף של משטרת ישראל וגם כלי הרכב בו נסע והאנשים שעמם נסע היו כולם שוטרים סמויים עם אמצעי הקלטה שניסו לנצל את ההזדמנות בה חשב שהוא משוחרר על מנת להקליטו מפליל את עצמו בביצוע העבירות .
מיותר לציין כי רק בשל העירנות שלי והייעוץ הנכון התרגיל לא הצליח ושחרורו המדומה של מרשי לא עזר למשטרה לפענח את התיק.
2. מדובב סמוי
בתיקי חקירה מורכבים נוהגת המשטרה לשים מדובב אחד ולפעמים אפילו יותר בתא המעצר ביחד עם החשוד שמצוי בהליכי חקירה. תפקידו של המדובב כשמו הוא לדובב את החשוד ולהוציא ממנו הודאה מוקלטת בביצוע העבירות. רק עו”ד שנותן שירות כמו שצריך למרשו יודע לבקרו מידי יום ולהזהירו מתרגיל חקירה שכזה. המדובב תמיד ידע להציע עזרה במקום שלכאורה כואב לחשוד. המדובב תמיד יהיה עבריין בעל שם ממשפחה ידועה, וכמעט תמיד יהיה מעורב באלימות כלפי שוטרים. ישנם מדובבים אלימים שמאיימים על נחקרים ומוציאים הודאה מכח הפחד של החשוד שנמצא עמם. ישנם מדובבים חכמים שמציעים לפתור בעיות מחוץ לבית המעצר לחשוד ובכך הם מוציאים הודאה מהחשוד. ישנם כאלה שמבינים במשפטים ומלמדים את החשוד שרק מי שמודה ומפיל את האחריות על שותפיו מקבל הנחה בעונש. בקיצור קשת ההצעות מטעמו של המדובב המשטרתי לעצור הנה רבה מאוד.
3. שקרים
שוטרים נוהגים להשתמש בתרגילי חקירה ולשקר לנחקרים על מנת לנסות ולהוציא הודאות או ראיות מפלילות. לצערי בתי המשפט קיבלו את זה כערכאה הכרחית ונחקר שלא יודע כי חוקרי המשטרה יכולים לשקר לו יכול לטעות קשות בחקירתו ולהביא לפגיעה קשה באיכות חייו. מותר לשוטרים לספר על ראיות מפלילות, על מצלמות שלא קיימות ועל הודאות של אחרים המפלילות אותך. מותר לשוטרים לומר לחשוד שהשותף שלו מפליל אותו וכי עליו להציל את עצמו. או אפילו לרמוז לנחקר כי ראיות פורנזיות הקושרות אותו לביצוע הפשע נמצאו בזירת העבירה. בקיצור אין גבול לשקר שמותר לחוקרי המשטרה להטיח בחשוד במהלך חקירה. רק חשוד שמלווה בעו”ד בעל נסיון שראה הכל ושמע הכל יכול להציל את עורו ולא ליפול בתרגיל חקירה.
4. תאונות
כן תאונות קורות אך בשלבי חקירה תאונות יזומות ומדומות הן תרגיל חקירה נפוץ ואהוב. יצא לי כבר לראות ולשמוע את מרשי קשור לעץ זית במקרה עם חשוד אחר בפרשה וזאת לאחר שבקשר המשטרתי דווח על תאונה רבת נפגעים המחייבת לפנותו מהניידת. לא זו אף זו, לפעמים הניידת באמת מתנגשת במשהו ובמקרה שני חשודים מאותו תיק נותרו כבולים אחד לשני “לבד” בניידת. אז יש לי חדשות בשבילכם, אתם אף פעם לא לבד בזמן החקירה האח הגדול תמיד משגיח מקליט ומצלם.
5. חומרי נפץ ,מלחמות וכדומה
כן מסתבר בזמן חקירה משטרתית יכולה להתחיל מלחמה, יכול ליפול טיל בחצר התחנה ואולי אף רימון יד. הכל על מנת להשאיר את החשוד “לבד” ביחד עם חשוד אחר. במקרה רגע לפני הפיצוץ והמלחמה מטיחים בחשוד אחד כי החשוד האחר הפליל אותו ואז, נופל דבר. החוקרים רצים בבהלה מהמקום והחשודים מוצאים את עצמם בשיא המתח כאשר סכנה חיים מרחפת מעל ראשם ומי יקליט אותנו עכשיו. אז זה הוא שכן מילה שיוצאת מפיכם בדקות האלה של חיים ומוות בזמן המלחמה המדומה מוקלטת ותשתמש כראייה נגדכם בבית משפט.
6. בני משפחה
המשטרה מאוד אוהבת להשתמש בבני משפחה בימי החקירה על מנת להוציא הודאה מפלילה מהחשוד. בין אם מנסים לשכנע את האבא אמא או אישה לומר לחשוד להודות על מנת להקל על מצבו, או אם לעיתים משתמשים בדרך יותר קשה והיא שבמקרה בן משפחה אהוב יעצר וייאזק ממש לפני שהכניסו את החשוד לחקירה והכל על מנת לערער את מצבו הנפשי של הנחקר כדי שיודה בביצוע העבירות שלא ביצע.
החקירה במהלך מעצר ימים היא קשה מאוד לנחקר. הוא מנוע מטלפונים ומנוע ממפגש עם כל מי שהוא אוהב. ישנה בלעדיות מוחלטת לקשר בינו לבין העולם החיצון. קשר זה מתקיים לטובתו רק באמצעות הסניגור שמייצג אותו. למעשה אני מאמין שבשלב זה של החקירה. החשיבות לייצוג טוב וחזק על ידי עו”ד בעל נסיון מוכח בתחום הפלילי היא הקריטית ביותר. רק עו”ד כזה ידע לנווט את מרשו בין כרישי החקירה והסלעים הקיימים בים עליהם עלולה ספינתו לעלות בלי משוטים.
לרוב החקירה המשטרתית איננה עוסקת בחקר האמת אלא בחקר ההודאה והוצאת ראיות מפלילות מהנחקר בעל כורחו. מי שלא ייעזר באדם בעל נסיון בתחום עלול למצוא את עצמו במשפט ארוך ומייגע, בו לא רק שמו הטוב עומד למבחן אלא חירותו וחייו.
לפגישת ייעוץ ניתן לתאם בפלאפון או במשרד.